Stoofgerechten     Via Cannella woonwinkel Cuijk
VIA CANNELLA WOONWINKEL CUIJK
info@viacannella.nl

 

 

 

 

 

 

Indien u wilt meedoen met de stoofwedstrijd van Via Cannella kunt u uw gerecht mailen naar

GERECHT 1

Lamstajine met zuidvruchten

Ingrediënten

•   2 soeplepels olijfolie 
 
•   500 gr lamsstoofvlees in blokjes van 2-3 cm 
 
•   1 gesnipperde ajuin 
 
•   1/4 koffielepel saffraan 
 
•   5 dl hete groentebouillon 
 
•   1 soeplepel tomatenpuree 
 
•   1 sinaasappel in dunne reepjes gesneden (met schil) 
 
•   1/2 koffielepel gemberpoeder 
 
•   1 koffielepel kaneelpoeder 
 
•   1/2 koffielepel korianderpoeder 
 
•   1/2 koffielepel harissa 
 
•   1 soeplepel vloeibare honing 
 
•   16 verse versnipperde zilveruitjes 
 
•   125 gr zachte, gedroogde, ontpitte dadels 
 
•   125 gr zachte, gedroogde abrikozen 
 
•   800 gr kikkererwten uit blik, uitgelekt en gespoeld 
 
•   2 soeplepels fijngehakte walnoten 
 
Bereidingswijze
 
Warm de olie op in een grote, diepe braadpan en braad de blokjes vlees erin goudbruin. Schep de vleesblokjes eruit en houd deze opzij. Fruit de gesnipperde ajuin gedurende 5 à 10 min.
Roer de saffraan door de hete bouillon, doe deze in de braadpan en voeg het vlees eraan toe. Roer de tomatenpuree, sinaasappelschil en specerijen erdoor. Breng aan de kook en laat het vlees afgedekt 1 1/2 uur op laag vuur stoven met een regelmatige garde.
Schep een kopje saus uit de pan, roer er de harissa en honing door en voeg dit weer toe in de pan.
Schep de uitjes, dadels, abrikozen en kikkererwten door de stoofschotel. Laat deze onafgedekt nog 20 minuten zachtjes pruttelen, roer af en toe door.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi de walnoten erover en serveer het gerecht. Opdienen vergezeld van brood.
 
L. Willems
 
 
 

 
 
GERECHT 2 
Marokaans kipstoofgerecht met groenten voor vier personen
 

 

 

Ingrediënten:

3 uien

3 teentjes knoflook

250 gram bospeen

3 eetlepels olijfolie

1 hele kip in vieren gesneden

½ theelepel koriander

½ theelepel korianderpoeder

½ theelepel gemberwortel

½ theelepel saffraan

½ theelepel kurkuma

½ theelepel gemberpoeder

100 ml bouillon

½ citroen

4 aardappelen (vastkokend)

250 gram doperwtjes uit de diepvries

 

Bereidingswijze

Maak de uien, de knoflook en de wortels schoon. Snijd de uien en de knoflook in snippers en de wortels in reepjes.

Haal het vel van de kipstukken en verwijder vetstukjes.

Verwarm de olijfolie in de tajine en bak hierin de kipstukken gedurende 10 minuten aan alle zijden bruin. Breng op smaak met peper en zout en de helft van de kruiden.

Neem de kipstukken uit de tajine en stoof in dezelfde olie de ui, de knoflook en de wortel. Voeg de tomatenpuree, de rest van de specerijen en een snuifje zout toe.

Leg hierop de stukken kip en overgiet met de kippenbouillon en wat citroensap. Dek af en laat 20 minuten zachtjes sudderen.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

Voeg de stukken aardappel en de doperwtjes toe aan de kip. Laat het gerecht nog een kwartiertje sudderen.

Meng er eventueel kleingesneden peterselie en wat olijven door.

Eet er bruin brood en een salade bij.

 

Tips

Eet per dag minimaal 200 gram groente. Groenten uit blik of de diepvries zijn ook een goede keuze. Eet bij de tagine nog een salade van tomaten en komkommer of voeg wat extra groente toe aan de tagine.

Bruin en volkorenbrood bevat meer vitamines, mineralen en vezels dan witbrood. Kies daarom voor volkoren- of bruinbrood.

Bron: www.netzolekker.nl