Stoofgerechten     Via Cannella woonwinkel Cuijk
VIA CANNELLA WOONWINKEL CUIJK
info@viacannella.nl

 

 

 

Indien u wilt meedoen met de stoofwedstrijd van Via Cannella kunt u uw gerecht mailen naar info@viacannella.nl

 

GERECHT 1
Vlaamse ossenlapjes uit de Römertopf 
 
Ingrediënten voor 4 personen:
 
500 g platte, niet te grote runderlapjes
75 g boter
250 g uien
1 teentje knoflook
1 volle eetlepel bloem
3/4 liter licht bier of Gueuze Lambic
azijn
1 eetlepel mosterd
suiker
peper, zout
nootmuskaat
 
Bereidingswijze:
 
Bak het vlees en de in dunne ringen gesneden uien in de hete boter lichtbruin.
Strooi de bloem erover en voeg al roerend het bier en de overige ingrediënten toe.
Doe het vleesmengsel over in de natgemaakte Römertopf, Leg het deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 200ºC en stoof het gerecht in ± 2 uur gaar en mals.
Dien op met gekookte aardappelen.
 

 

T. Manders

 

 

 

GERECHT 2

KABELJAUW-STAART MET KAASSAUS.

Benodigdheden:

1 flinke kabeljauwstaart

boter  30 gram

zout

peper

citroensap van halve citroen

broodkruim

2 teentjes knoflook

brocolli (250 gram)

ui

champignons (half bakje)

kleine knolselderij  (éénvierde hiervan)

paprika

2 eieren

500gram krielaardappeltjes

peterselie

geraspte kaas

bloem.

 

De Rómertopf 15 minuten (of wat langer) onder water zetten en daarna uit laten lekken

(de onderkant en zijkanten met wat boter invetten (hoeft niet persé)

de kabeljauwstaart inwrijven met zout en citroensap

de brocolli-ui-champignons en knolselderij fijnsnijden

eieren loskloppen met wat zout en peper en vermengen met de groenten

kabeljauwstaart in de Römertopf leggen en vullen met het ei-groentemengsel

broodkruim erover strooien en daarover een teentje knoflook uitpersen

krielaardappeltjes eromheen leggen en bestooien met wat zout en peterselie

de Rómertopf met de deksel erop op het rooster onderin de KOUDE oven plaatsen

 

Oven verwarmen tot 220 graden

 

Na 45 minuten de deksel v.d. schotel halen

En nog 10 min.laten staan voor een bruin korstje.

 

Er komt vrij véél vocht vrij en hiervan maken we de KAASSAUS.

 

30 gr.boter smelten

35 gr.bloem er in één keer bijvoegen

de klontjes eruitroeren en de kaas toevoegen

langzaam de visbouillon erbijschenken

steeds goed roeren! (géén klontjes!)

Saus opdienen bij de vis.

 

Het fijne van dit recept is dat je het hélemaal van te voren klaar kunt maken,

zodat je het alléén maar in de oven hoeft te zetten wanneer je aan” je glaasje vóóraf” met je gasten aan tafel zit!!!!!

 

SMAKELIJK ETEN!!!!!!

 

 

 

(recept: Leny Eltink,Beers)

 

 

Gerecht 3
Bloemkool met rundergehakt

Benodigdheden:
1 kleine bloemkool
200 gr mager rundergehakt
1 eiwit
zout
peterselie
marjolein
 
Voor de saus:
1/4 l. melk
25 gr geraspte 20+ kaas
nootmuskaat
2 afgestreken eetlepels bloem
 
De Romertopf 10 minuten in koud water dompelen. Snijd de stronk van de bloemkool, maar laat die voor de rest helemaal heel. De schoongemaakte bloemkool met de bloem naar boven opzetten met weinig kokend water en zout en gedeeltelijk gaar koken in 10 minuten. Het gehakt vermengen met het eiwit, zout en de fijngehakte groene kruiden tot een samenhangend geheel. Het gehakt als een ring in de natgemaakte Romertopf leggen en in het midden een opening laten, waarin de bloemkool wordt geplaatst.
 
De melk aan de kook brengen, de bloem toevoegen en in laten binden tot een gebonden sausje. De saus over de bloemkool schenken en het geheel bestrooien met de geraspte kaas. Daar overheen een beetje nootmuskaat strooien.
 
De deksel op de schoten leggen, deze in een koude oven plaatsen, die op 200 graden instellen en het geheel gaar laten worden in een uur.
 
Eet smakelijk!
 
Nelly Claassen
 

 

Gerecht 4
Rundvlees in pindasaus.
 
Benodigdheden:
200 g riblappen
2 uien
1 bouillontablet
1/2 liter water
50 gram pindakaas
zout
 
Bereidingswijze:
Dompel de Romertopf 10 minuten onder in koud water. Schenkt vervolgens het water in de natgemaakte pot en doe de bouillontablet en het vlees erbij. Snijd de schoongemaakte uien in ringen en voeg dit bij het vlees. Zet de gesloten pot in een koude oven en laat het gerecht in 2 uur gaar worden bij een temperatuur van 200 graden. Schenk dan het vocht in een steelpan en roer de pindakaas erdoor. Voeg zonodig wat zout toe. Leg het vlees met de ui in een voorverwarmde schaal en schenk de pindasaus erover.
 
Lekker met aardappelpuree en een salade van witlof, kleine stukjes appel en een beetje slasaus.
 
Eet smakelijk!
 
Nelly Claassen