Stoofgerechten     Via Cannella woonwinkel Cuijk
VIA CANNELLA WOONWINKEL CUIJK
info@viacannella.nl

 

 

 

 

 

 

 

Martien Bos in actie tijdens de Cuijkse kerstkoopzondag 23 december 2012 bij Via Cannella woonwinkel. Hij gebruikt hier een doufeu-pan van Le Creuset.

 

 

GERECHT

Jachtstoofschotel met rundvlees voor vier personen.

Ingrediënten:

700 gram sukadelapjes

1 ui en 12 sjalotjes

1 winterwortel

1 doosje champignons 250 gram

3 eetlepels olie

40 gr roomboter 

zout en vergemalen peper

250g magere spekblokjes 

2 teentjes knoflook

1 eetlepel bloem

4 dl volle rode wijn

kalfsfond 500 ml

scheut cognac 

1 takje tijm

5 takjes peterselie

1 laurierblad

theelepel suiker

1 kruidnagel

1 kaneelstok

2 sneetjes peperkoek

 

Voorbereiden:

Vlees in grote dobbelstenen snijden. Ui pellen en grof snipperen. Uitjes pellen. Wortel schoonmaken en in blokjes snijden. Champignons schoonvegen met keukenpapier. In braadpan olie en helft van boter verhitten. Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken. Bestrooien met zout en peper en met schuimspaan uit pan scheppen. In braadvet spekblokjes ca. 5 minuten uitbakken. Met schuimspaan uit pan scheppen. Kleine uitjes in bakvet lichtbruin bakken en uit pan scheppen. Uisnippers en wortel ca. 5 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Bloem erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes meebakken echter niet donker laten worden. Wijn met scheutjes tegelijk toevoegen en erdoor roeren. Toevoegen: fond, cognac, tijm, 3 takjes peterselie en alle specerijen. Aan de kook brengen en vlees terugdoen in pan. Vlees afgedekt in ca. 2 1/2 uur op heel laag vuur gaar sudeeren. Af en toe roeren. 

 

Rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. Bestrooien met (weinig) zout en peper. Tijm, peterselie en laurier, kaneel, en kruidnagel uit gestoofd vlees verwijderen. Uitjes, champignons en spek erdoor roeren. Nog ca. 15 minuten zachtjes laten sudderen. Stoofpot op smaak brengen met zout, peper en suiker als laatste de peperkoek door roeren. 

Smakelijk eten, 

 

 

 

GERECHT 2

Tropische stoofschotel met gember en citroengras voor 4 personen

400 gram hacheevlees

80 gram rode ui gesneden

1 stengel citroengras

1 theelepel verse gember, fijn gehakt

2 knoflooktenen, fijn gehakt

2 rijpe tomaten zonder vel in blokjes gesneden

60 ml medium sherry

1 dl kippenbouillon

 

Bereidingswijze

Bak het hacheevlees aan in een scheutje olie en kleur het goudgeel.

Voeg rode ui, citroengras, gember , en knoflook toe en laat dit 10 min. op laag vuur smoren.

Voeg tomatenblokjes, sherry, en kippenbouillon toe en laat dit afgedekt ruim 2 uur sudderen.

Haal het citroengras er uit en zeef het vlees, laat het vocht inkoken tot sausdikte en voeg het vlees weer toe aan de saus.

Eventueel op smaak brengen met vers gemalen peper en zout.

 

Smaak combinatie met :

·         gebakken korstdeeg met sesamzaadjes gebakken

·         gebakken rijst met wok groenten

·         gestoofde paksoi

·         noedels

 

Veel kookplezier!

Martien Bos