Stoofgerechten     Via Cannella woonwinkel Cuijk
VIA CANNELLA WOONWINKEL CUIJK
info@viacannella.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerecht 1 voor twee personen stoofschotel met aardappel en courgette

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram aardappelen
  • 1 eetlepel olie
  • 500 gram courgette
  • 2 tomaten
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel piment

 

Voedingswaarden

Koolhydraten 48 g

Onverzadigd vet 5 g

Verzadigd vet 1 g

Eiwit 9 g

Vezels 8 g

Groente 250 g

Kcal 300

per persoon


Bereidingswijze

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd dit klein. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig. Voeg de stukken aardappel en 2 dl water toe en stoof dit 10 minuten. Maak de courgettes schoon en snijd ze in plakken. Was de tomaten en snijd ze in parten. Doe de plakken courgette, tomaten, de kaneel en het piment bij de aardappelen en stoof het geheel in nog eens 10 minuten verder gaar. Maak op smaak met peper en een beetje zout.

Lekker met en ongepaneerde schnitzel:
470 kcal, 30 g eiwit, 13 g vet, 3 g verzadigd vet, 54 g koolhydraten, 8 g vezel, 250 g groente

 

 

Gerecht 2 voor twee personen Thais gestoofd rundvlees

 

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gemberwortel (2 cm)
  • 1 serehstengel (citroengras) of 1 theelepel serehpoeder
  • 2 gedroogde pepertjes
  • 200 gram magere runderlappen
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel vissaus

 

Voedingswaarden

Koolhydraten 10 g

Onverzadigd vet 5 g

Verzadigd vet 3 g

Eiwit 24 g

Vezels 0 g

Groente 0 g

Kcal 210

per persoon


Bereidingswijze

Maak de knoflook schoon en hak de teentjes klein. Schil de gember en snijd het in dunne plakjes. Kneus de serehstengel. Verkruimel de pepertjes. Snijd het vlees in blokjes.
Verwarm de olie en bak hierin het vlees bruin. Bak de knoflook, de sereh, de gember en de pepertjes kort mee. Giet er de ketjap, de vissaus en 2 dl kokend water bij. Breng alles aan de kook en doe een deksel op de pan. Stoof het vlees in 2 uur gaar.

Lekker met broccoli en 3 opscheplepels zilvervliesrijst:
480 kcal, 34 g eiwit, 9 g vet, 3 g verzadigd vet, 63 g koolhydraten, 9 g vezel, 175 g groente

 

Gerecht 3 voor twee personen lamsstoofpot met pompoen

Ingrediënten

  • 200 gram lamsvlees
  • 600 gram pompoen
  • 1 ui
  • ½ eetlepel garam masala (specerijenmengsel)
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 3 dl bouillon
  • citroensap

 

Voedingswaarden

Koolhydraten 24 g

Onverzadigd vet 14 g

Verzadigd vet 6 g

Eiwit 25 g

Vezels 4 g

Groente 200 g

Kcal 370

per persoon


Bereidingswijze

Snijd het lamsvlees in blokjes.
Schil het stuk pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Maak de ui schoon en snijd hem klein.
Bak het vlees met de garam masala en het kerriepoeder in de hete olie bruin.
Fruit de ui mee.
Voeg de blokjes pompoen en de bouillon toe en stoof het gerecht in ca. 50 minuten gaar.
Maak het op smaak met peper en wat citroensap.

Lekker met 3 kleine aardappelen:
480 kcal, 28 g eiwit, 20 g vet, 6 g verzadigd vet, 49 g koolhydraten, 9 g vezel, 200 g groente

 

 

Gerecht 4 voor twee personen groentestoofschotel met kikkererwten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 groene paprika
  • 100 gram wortel
  • ½ rode peper
  • 100 gram champignons
  • stukje gemberwortel (1 cm)
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel koriander (ketoembar)
  • 1 dl gezeefde tomaten (pak)
  • 1 dl groentebouillon

 

Voedingswaarden

Koolhydraten 18 g

Onverzadigd vet 6 g

Verzadigd vet 1 g

Eiwit 9 g

Vezels 10 g

Groente 300 g

Kcal 190

per persoon


Bereidingswijze

Maak de groente schoon.
Snijd de ui in snippers, de courgette in halve plakken, de paprika in blokjes, de wortels in schuine plakken, de peper in reepjes en de champignons in plakken.
Schil de gember en rasp het fijn.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Fruit de ui in de olie glazig.
Pers het teentje knoflook er boven uit.
Fruit de gember, de komijn, de koriander en de peper kort mee.
Voeg de groente, de kikkererwten, de gezeefde tomaten en de bouillon toe. Stoof het gerecht 15 minuten.

Lekker met 3 opscheplepels zilvervliesrijst:
430 kcal,15 g eiwit, 9 g vet, 1 g verzadigd vet, 66 g koolhydraten, 14 g vezel, 300 g groente

 

 

Gerecht 5 voor 4 personen Hindoestaanse visstoofpot 

 

 

 

Ingrediënten voor de vis in tomatensaus:

3 uien

4 teentjes knoflook

4 - 5 gedroogde chili's

4 stukken witte vis (elke witte vis is mogelijk) vers of uit de diepvries

2 eetlepels olie

250 gram gesneden groente: bijv. prei, kool en wortel

1 blik tomatenblokjes of 1 pakje gezeefde tomaten

2 blikjes tomatenpuree

150cc visbouillon of fond

 

Bereidingswijze

Maak de uien en de knoflook schoon en snijd ze klein.

Verwijder eventueel de pitjes uit de chili's.

Mocht je ingevroren vis hebben, laat deze dan net niet helemaal ontdooien. Snijd de vis in blokjes (dat gaat gemakkelijker als het nog een beetje bevroren is).

Verwarm de olie en fruit de uien hierin zacht. Voeg hierna de gesneden groente en de knoflook toe. Bak dit alles even door en voeg dan de chili's, de tomatenblokjes met het sap en de tomatenpuree toe.

Giet de visbouillon er bij. Schep de blokjes vis door de saus en laat de vis in ongeveer 15 minuten gaar worden.

Kook ondertussen de rijst om bij het gerecht te serveren en maak de amsoi of een lekkere seizoenssalade.

 

Rijst:

1 - 2 kopjes zilvervliesrijst

1 - 2 kopjes witte rijst

Doe de 2 rijstsoorten in een zeef en was de rijst. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.

 

Amsoi:

Amsoi (een neefje van paksoi) is een bladgroente, die slinkt bij de bereiding. Roerbak de groente kort in 1 eetlepel olie om de bladeren knapperig en stevig te houden. Reken 400 g amsoi per persoon voor 2 ons groenten op het bord. U kunt de amsoi ook combineren met andere groenten zoals paprika en taugé. Of andere groenten die u lekker vindt.

 

Tips

• Eet per dag 200 gram groenten en 2 stuks fruit. Groenten uit blik of de diepvries zijn ook een goede keuze

• Zilvervliesrijst bevat veel meer vitamines, mineralen en vezels dan witte rijst. Vervang de witte rijst helemaal door zilvervliesrijst of neem half zilvervliesrijst en half witte rijst.

Bron: www.netzolekker.nl