Stoofgerechten     Via Cannella woonwinkel Cuijk
VIA CANNELLA WOONWINKEL CUIJK
info@viacannella.nl

 Hongaarse goulash naar recept van de heer van Rijn uit Cuijk.

 

 

 

 

 

 

Indien u wilt meedoen met de stoofwedstrijd van Via Cannella kunt u uw gerecht mailen naar

 




GERECHT 1

Hongaarse Goulash voor ongeveer 8 personen.

Gebruikt: gietijzeren le Creusetpan ovaal 

Ingrediënten:

1 kg in blokjes gesneden runderlappen

50 gram boter
100 gram spekblokjes
500 gram ui, grof gesnipperd.
5 tenen knoflook
200 gram paprika in snippers
2 eetlepels bloem
1 blik gepelde tomaten (ca. 250 gram uitlekgewicht)
2 volle eetlepels paprikapoeder
250 gram knolselderij, in kleine blokjes gesneden
200 gram wortelen, in kleine blokjes gesneden
200 gram prei, gesneden
2 volle theelepels marjolein
2 volle theelepels kummel
1 volle theelepel tijm
250 ml rode wijn
3 bouillonblokjes, verkruimeld
water, peper, zout, cayennepeper
1 eetlepel citroensap
2 volle eetlepels fijngehakte peterselie

Bereidingswijze:

Verhit de boter in een ovenbestendige pan en voeg het vlees toe zodra de boter begint te bruinen. Roer af en toe om zodat het vlees aan alle kanten bruin wordt.
Bak in een koekenpan de spekblokjes uit. Voeg de ui, knoflook en paprikasnippers toe en laat de uien licht bruinen. Voeg de bloem toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de tomaten en het paprikapoeder en laat even smoren.
Doe het geheel in de pan bij het vlees en voeg de knolselderij, wortelen, prei, marjolein, kummel, tijm en de wijn toe. Voeg water toe, zodanig dat het geheel net onder staat.
Voeg de gekruimelde bouilonblokjes toe, roer nog even door en breng het geheel tegen de kook aan.

Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper.

Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats de pan op een rooster in de oven. 
Laat het geheel ca. 2 uur stoven. Voeg hierna het citroensap en de peterselie toe en vul aan met water tot het geheel de gewenste dikte heeft. Voeg meer water toe voor goulashsoep. 
Voeg het citroensap en de peterselie toe en laat het geheel nog 1 uur zachtjes stoven.
Maak de goulash bij voorkeur een dag van tevoren, dit komt de smaak ten goede.
 
Met de culinaire groet,
Theo van Rijn

 

GERECHT 2

Stoofschotel van wildzwijn voor 6 personen

ingrediënten

1 kg wildzwijnvlees, b.v. schouder
3 eetl olijfolie
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
enkele jeneverbessen
½ theelepel gemalen kaneel
zout en peper
2 eetlepels bloem
½ liter rode wijn
½ liter wildfond of kalfsfond, slagroom

2 eetl. roomboter
2 eetl. olijfolie
2 uien fijngesneden
2 teentjes knoflook fijngesneden
2 stengel bleekselderij in stukjes
2 eetlepels tomatenpuree of klein blikje gezeefde tomaten
1 wortel
Takje thijm en rozemarijn

Bereidingswijze

1 kg gram wildzwijnvlees, bv van de schouder, in stukken van  van ongeveer 2½  cm snijden.
Zout peper en bloem mengen, de vleesblokjes hierin wentelen, daarna in een zeef de overtollige bloem eraf schudden.
Roomboter en 2 eetlepels olijfolie verhitten en 2 fijngesneden uien 2 teentjes knoflook, 1 wortel in stukjes gesneden, 1 stengel bleekselderij, enkele minuten bakken in een pan met dikke bodem. (bv een creusetpan) 
2 eetlepels tomatenpuree of gezeefde tomaten erbij en even doorbakken. Haal de pan  van het vuur.

In een andere grote pan met dikke bodem,  3 eetlepels olijfolie en stuk boter verhitten op een hoog vuur de stukken vlees hierin mooi bruin aanbakken en het vlees na enkele minuten  omleggen zodat het aan alle kanten gebruind is.
2 laurierbladeren, 2 kruidnagelen, een paar jeneverbessen, ½ theel. gemalen kaneel toevoegen,   ongeveer 10 minuten laten stoven in de gesloten pan.

Vlees en kruiden uit de pan halen met een schuimspaan en voeg het vlees bij de pan met de groentjes.
Schenk ½ liter rode wijn in de braadpan en ½ liter wildfond om de aanbaksels los te maken, voeg dit  bij het vlees en de groenten.
Zorg dat het vlees onder staat, enkele takjes thijm en rosemarijn.
Deksel op de pan laat het vlees 1 uur stoven op een laag vuur  of  zet deze in de oven op een middelmatige temperatuur tot het vlees volledig gaar is. Kijk af en toe naar de hoeveelheid vocht, zorg dat het vlees niet droog  kookt, of voeg zo nodig nog wat fond of bouillon toe zodat  je vrij veel saus krijgt.
Haal het vlees als het gaar is uit de pan en en zeef de saus, wrijf de groentjes fijn door de zeef, doe er naar wens room bij en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte en hoeveelheid. Zout en peper erbij naar eigen smaak. Voeg daarna het vlees weer toe.
Serveer de stoofschotel warm en geef er bv aardappel-pastinaakpuree bij.
Je kunt dit een dag tevoren klaarmaken. Op warmen in de oven  of rustig op het vuur.

Puree van 400 gram aardappelen en 5 grote pastinaken.

Schil de aardappelen en snijd de pastinaken in stukken.Kook het samen in ruim water met zeezout tot ze gaar zijn, wrijf door een zeef of maak  het met een stamper tot  een mooie puree, doe er 1 eetlepel  roomboter bij voeg eventueel wat melk of room toe

met de culinaire groet,

Coby Langen

 

 

GERECHT 3

Een stoofschotel van varkensvlees in een saus van tomaten, paprika, uien, prei, taugé en perziken voor vier personen

Benodigdheden 

500 gram magere varkenslappen

2 uien
1 prei
2 blikken gepelde tomaten
1 paprika
1 klein blik perziken
1 ons tauge
2 teentjes knoflook
boter

Bereiding

Snij het vlees in reepjes, snipper de uien, snij de prei in ringetjes, snij de tomaten en de perziken in stukjes, snij de paprika in repen, Bak het vlees aan in de boter en voeg de uien toe en de paprika en laat dit ongeveer vijf minuten bakken.Voeg de tomaten met het sap toe. Pers de knoflook en voeg die ook toe. Laat het geheel op laag vuur ongeveer 25 minuten pruttelen. Voeg de perizken, de prei en de tauge toe. Laat alles nog ongeveer vijf minuten koken. 

Serveer met rijst of pasta

mevr. N. Verdijk

 

 

GERECHT 4

Kipfilet in rode saus voor vier personen

 

Een stoofschotel van kip in een gekruide tomatensaus, lekker te combineren met rijst en bijvoorbeeld een komkommersalade.

Benodigdheden:

          

2 kipfilet 

2 grote uien
2 teentjes knoflook
4 eetlepels worchestersauce
8 eetlepels tomatenketchup
4 eetlepels suiker
3 eetlepels ketjap
3 eetlepels azijn
boter

Bereidingswijze
Snij de kipfilets in stukjes, snipper de uien en pel de knoflook. Bak de kipfilet aan in de boter en voeg de uien toe. Even laten bakken tot ze glazig zijn. Dan de ketjap, azijn, worchestersauce, tomatenketchup, suiker en knoflook toevoegen. Belangrijk is het om deze volgorde aan te houden en eerst de vloeibare ingrediënten toe te voegen. Dit om aanbakken te voorkomen. Laat het geheel op een laag pitje ongeveer een half uur stoven. Af en toe roeren en eventueel scheutjes water toevoegen als het te veel dreigt in te koken.

Lekker met rijst.

mevr. N Verdijk

 

GERECHT 5

Hacheevankalfssukade met gamba's en penne voor vier personen

Benodigdheden:

- 450 gram kalfssukade in blokjes gesneden

- 12 gamba's, schoongemaakt 

- half bosje basilicum

-15 kerstomaatjes

- 1 dl kalfsjus

- 50 ml kreeftenfond (Lacroix)

- penne

- geperst teentjeknoflook

- margarine 

 

Bereiding

- Kook de penne gaar volgens debeschrijving  op de verpakking.

- Bak de blokjes sukade in margarine goudbruin en blus ze af met de kalfsjus en de kreefenfond.

- Stoof het vlees. Bak de gamba's aan en doe die bij het vlees. Voeg vervolgens de tomaatjes en basilicum toe. 

- Breng op smaak met zout en peper en een geperst teentje knoflook. Serveer met de penne en garneer hetgeheel met wat blaadjes basilicum. 

Smakelijk eten.

William Hermanussen

Keurslager Cuijk

 

 

GERECHT 6

Smoor kip     

 

Ingrediënten (4 personen):

 

·         1/2 pakje soe-oen (hele dunne mie)

·         1 kg kip (dijtjes en/of pootjes of stukjes filet)

·         3 el boter

·         4 uien

·         4 kruidnagels

·         1/2 tl nootmuskaat

·         peper (naar smaak)

·         zout (naar smaak)

·         5 el ketjap

·         1 kippenbouillonblokje

·         scheutje citroensap

·         1 el suiker

·         twee kopjes water

 

 

Bereidingswijze:

 

Zet een pannetje met water op het vuur. Als het water kookt voeg je de soe-oen toe en zet het vuur direct uit. Laat het 10 min staan of totdat het gaar is en giet het in de zeef en laat het uitlekken.

 

Snijd de ui in dunne halve maantjes.

Zet de stoofpan op het vuur en doe de boter erin.

Bak eerst de ui aan en voeg dan de kip toe. Bak het geheel nog even aan.

Voeg dan het water, ketjap, citroensap, het bouillon blokje, suiker, peper, nootmuskaat, kruidnagel en het zout toe.

Laat het geheel ¾ uur tot 1 uur sudderen (let op de kip moet gaar zijn).

 

Knip de soe-oen in stukjes van ongeveer 3 cm en voeg de soe-oen net voor het opdienen toe.

Eventueel extra water toevoegen, want dit gerecht wordt opgediend in ruim vocht.

 

Smoor is lekker bij rijst, sambal en komkommertjes in het zuur.

Maar ook bij een Hollands stamppotje is de smoor heerlijk.

 

Selamat makan (smakelijk eten !)  

Morrison

 

GERECHT 7

 

 KONIJN IN GORGONZOLA SAUS

 
INGREDIËNTEN:
1 KONIJN, IN STUKKEN
VERSGEMALEN PEPER
ZOUT
25 G BOTER
1 EL OLIJFOLIE
2 TEENTJES KNOFLOOK
1 TAKJE VERSE SALIE
1DL WITTE PORT
550 ML KIPPENBOUILLON
2 PEREN
4 DL SOJAROOM (OF ROOM)
200G GORGONZALA
4 SLAHARTEN
 
Kruid de stukken konijn met versgemalen peper en zout. Smelt wat boter in een hete panen voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Bak de stukken konijn aan alle kanten goud bruin in ongeveer 10 minuten.
 
Snij de knoflook in plakjes en bak samen met de salie mee in de pan. Blus met de porten kippenbouillon.. Laat 1 uur op een laag vuurtje sudderen. Draai af en toe om.
 
Schil intussen de peren en snij ze in partje.Haal de stukken konijn uit de pan en hou deze warm. Breng het overgebleven kookvocht weer aan de kook. Voeg de sojaroom toe en laat wat inkoken.
 
Meng de fijn geprakte gorgonzola erdoorheen. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.Voeg nu de partjes peer bij en verwarmde stukken konijn nog even in de saus. Dien op met gestoomde sla.
 
bron: Stoofpotten Le Creuset boek

 

ORANJE STOOFSCHOTEL 
 
Ingrediënten
 
600 g pompoen
250 g winterwortel
1 oranje paprika
4 vastkokende aardappelen
2 uien
2 teentjes knoflook
een stukje verse gemberwortel (± 3 cm)
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel currypasta (eventueel kerriepoeder)
2 blikken tomaatblokjes op sap á 400 g
1 dl kokosmelk (blikje)
verse koriander of bieslook 
 
Bereiding
Schil de pompoen, verwijder de pitten en de draden en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Maak de wortel schoon en schaaf hem in plakjes.
Maak de paprika schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Pel de uien en de knoflook en hak ze fijn.
Schil en rasp de gemberwortel.
Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en bak de ui, de knoflook en de gemberwortel hierin in 3 á 4 minuten zachtjes aan.
Roer de currypasta erdoor en bak die even goed mee.
Schep de wortel, de aardappel en de paprika erdoor en voeg de tomaatblokjes met het sap en de kokosmelk toe.
Laat alles, afgedekt, 8-10 minuten zachtjes koken.
Doe de pompoenblokjes erbij en laat alles nog ± 10 minuten zachtjes koken, tot de aardappelblokjes gaar, maar niet tot pap gekookt zijn.
Bestrooi voor het serveren met verse fijngeknipte koriander of bieslook en serveer de stoofschotel met gekookte rijst. 
 
Tip: Vries een restje kokosmelk in, als een ijsblokje of in een klein afsluitbaar bakje. Voeg het de volgende keer in bevroren toestand toe.